אם נשאל את הציבור הרחב: ”כיצד לדעתכם נראה אדם המחזיק בכושר טוב?" מרבית האוכלוסייה תצביע על אדם המקדיש את חייו להפוך ל״בונה גוף״ (bodybuilder), המתאמן בחדר כושר לפחות כ3-4 פעמים בשבוע. אך מבחינה בריאותית ותועלתנית תפיסה זו אינה נכונה כלל וכלל. במילים פשוטות, זוהי הנחת יסוד שגויה שמרבית האוכלוסייה טועה בה ובגדול. יש אשר יוסיפו ויגידו שהנחה זו נוצרה מסיבות כלכליות מצד התקשורת ובעלי האינטרסים בכדי לעודד צריכה והגעה לחדרי כושר.
אל תהיו בודיבילדרים אם אתם לא רוצים בכך
עקב הנחת היסוד השגויה הזו נוצרת התנגשות של תפיסות לגבי פיתוח הגוף. למרביתנו אין שום צורך או אינטרס לבנות גוף של מפתח גוף אך במידה והחלטנו ״לקחת את עצמנו בידיים״ אנחנו מוצאים את עצמנו כן מיישמים את שיטות האימון שלהם ללא צורך ממשי בכך. האינטרס של מרבית האוכלוסייה, למרות שהיא לא מודעת לכך לעתים, היא לחיות אורח חיים פשוט ובריא, למרבה האירוניה גישה זו היא שונה בתכלית מאורח חייו של מפתח גוף, האינטרס שמוביל מפתח גוף היא בניית מסת שריר מקסימלית בכל מחיר ולעתים קרובות בודיבילדרים יעשו שימוש בממריצים ותוספים אשר לא תומכים בבריאותם אלא נועדו אך ורק בכדי לפתח את גופם לעבר חלומם להיות מפתחי גוף מקצוענים.
חשוב להבין שמה שעושה בונה הגוף על מנת לבנות מסת שריר מקסימלית זה בעצם לבודד את אלמנט ה״כוח״ משאר המרכיבים הכוללים את יכולותיו של האדם שהם: גמישות, קואורדינציה, שיווי משקל ומורכבות תנועתית. כאמור מולו ישנה מטרה אחת מרכזית והיא – לבנות את השריר הגדול ביותר.
פערים בין מרכיבי הכושר ומוגבלויות תנועתיות
הבעייתיות המרכזית באימון מסוג זה היא העובדה שנוצריםפערים עצומים בין אלמנטים מהותיים החשובים לאדם הממוצע. הניכר מבין כולם הוא הפער שבין הכוח לבין אלמנט הגמישות. פער זה ניתן לראות בבירור כיוון שהגמישות היא אלמנט ההופכי מבניית השריר, גם שאר האלמנטים שהוזכרו קודם בדרך כלל נזנחים אך אלו בהחלט פחות גלויים לעין. לדוגמה: אלמנט מהותי המוזנח בכמעט 100 אחוז מהאימונים שמטרתם הגדלת מסת השריר/ הרזיה הוא – המורכבות התנועתית. בכדי לבנות שרירים במרבית המקרים המתאמן מבצע פעולות מוטוריות פשוטות כגון משיכה ודחיפה, סוג אימון זה אינו מגרה את המערכת העצבים ועל ידי כך יוצר פער עצום בין הכוח לבין המיומנות התנועתית של המתאמן. למתאמן יהיה שיפור ניכר ביכולת הפיזית שלו אך מצד שני יווצר פער עוד יותר גדול מול המיומנות התנועתית אשר נשארת כפי שהייתה לפני ההתחזקות מאימוני הכוח של המתאמן.
ברגע שאנו יוצרים פערים בין מרכיבי הכושר נוצרות מוגבלויות תנועתיות. אדם המשקיע בהרמת משקולות והתחזקות באופן טבעי יפגע בגמישות שלו, ובכך טווח התנועה שלו יתקצר. לחלופין ישנו מצב בו אדם אשר משקיע את מרבית זמנו בגמישות יפגע במרכיב הכושר – כוח. עובדה זו, מובילה אותנו למסקנה שישנו צורך ממשי ביצירת אימון חכם אשר מאגד את כל מרכיבי הכושר. אבל האם דבר זה אפשרי? וישנה גם כמובן שאלה חשובה לא פחות: האם יש בכלל מקום לאימון מבודד המתרכז במרכיב כושר אחד בלבד?
בנוסף, חשוב להזכיר שבמודע או לא במודע אדם הולך למכון כושר כדי "לקרוע", "לסחוט" וכל אותם הביטויים המבטאים העמסת יתר על הגוף. אנשי מקצוע אשר דואגים לשלומם של המתאמנים יוכלו לטעון שזהו מהלך טיפשי ולא חכם כלל וכלל. אין הכוונה לצד הפיזי בו נוצרות פציעות והתשה של הגוף, זה ברור ואנו כאנשי מקצוע חייבים לשים לב למתאמנים שלנו. חמור אף יותר הוא הצד הפסיכולוגי של המתאמנים בו הם כופים על עצמם לעבור התשה כזו כמה פעמים בשבוע.
יש לשמור על שביל הזהב
הדלאי לאמה דיבר על החיסרון בפרדה והשקעה בתחום אחד כשתחום זה בא על חשבון תחומים אחרים. בציטוט שלפנינו הוא מדבר על מקרה של כסף מול בריאות, אך עקרון זה קביל למקרים רבים אחרים בחיינו:
“האדם מקריב את בריאותו כדי להשיג כסף, ואז הוא מקריב את כספו כדי להשיב את בריאותו, ואז הוא כ”כ חרד מהעתיד, שאינו נהנה מההווה… התוצאה היא שאינו חי לא את העתיד ולא את ההווה. הוא חי כאילו לעולם לא ימות, ואז מת כאילו לא חי מעולם!”
המסקנה שעולה מדברים אלו היא: השקעה בתחום אחד באופן כמעט מוחלט, גורמת להתדרדרות של תחומים אחרים חשובים בחיינו. אם כך, אז מה עלינו לעשות?
הפקת הנאה מהפעילות הגופנית
לפני הכל, חשוב להבין את העיקרון שהאימון צריך להתבסס עליו היא הפקת הנאה מהפעילות. מטרה זו היא בעלת החשיבות העליונה ביותר ועליה יש לבנות את יתר האלמנטים. רק כך, הפעילות תימשך לאורך זמן ותהווה מקור להתפתחות פיזית ומנטלית של האדם.
הנאה היא מושג חלקלק שמוטב להיזהר מלהגדיר בצורה נחרצת אך ניתן לומר בבטחה שהנאה נמצאת בין הצהרות כגון: ״וואו זה ממש קל״ לבין ״זה קשה מדי, אני לא יכול״. התסכול והפחד מהקושי גורר אנשים לסיטואציות רבות בהם המתייאשים רצים מהר מדי, גם ללא צורך רפואי ממשי ופונים לניתוחים כגון שאיבת שומן או ניתוח מתיחת בטן. לכן חשוב להדגיש שברמה הרגשית זהו האמצע שבין התסכול הגועש העולה בעת ביצוע משימה בלתי אפשרית לבין תחושת הדחייה של ביצוע משימות מונוטוניות. נקודת האיזון הרצויה באימון אשר תפיק גם הנאה וגם תועלת היא, משימה קשה אך ברת השגה אשר תהווה נקודת איזון בין הקל לין הבלתי אפשרי, הליכה אטית אך בטוחה לעבר המטרה שבאופק.
עבור בני האדם, אתגר בר השגה הוא מקור לגדילה, התפתחות והוא תורם באופן ניכר לביטחון העצמי של האדם. זה ידוע ממזמן שאתגר טוב הוא גם מקור מעולה לתחושת תגמול המביאה הנאה גדולה. מעבר להבנת העיקרון, זוהי משימה לא קלה כלל או כלל ללמוד ולדעת היכן בדיוק עובר האמצע שבין שני הקטבים. בכדי שהאדם יוכל ללמוד זאת יש צורך במדריך טוב. מדריך מקצועי מוכרח שתהיה לו את היכולת להציג את האתגר הנכון בזמן הנכון וזוהי אומנות בפני עצמה. לכן, המורה משחק תפקיד חשוב ביותר בהצגת האתגרים בפני המתאמן והוא אחראי להתקדמותו.
לבחור באימון אינטגרטיבי
אם כך, ההמלצה שלי תהיה ללא כל ספק היא להשקיע באימון אינטגרטיבי. לפני שמתחילים באימון עם מאמן חדש חשוב לא להתבייש ולהיות ה״מקצוען״. יש לשאול את השאלות הנכונות לפני שמתחילים לצלול אל תוך תחום הכושר הראשון שאנו נתקלים בו. השאלה שעל המתאמן המתחיל לשאול צריכה להיות – האם התחום הנ״ל באמת מאגד את כל מרכיבי הכושר?
אנו עשויים לחשוב שאימון אינטגרטיבי אמור להמשך זמן רב. הנחה זו באה מכיוון שאנחנו עלולים להתבלבל ולחשוב על האימון במושגים של אימון המבודד כל מרכיב ועובד עליו בנפרד. האמת היא שבאימון אינטגרטיבי אנו נשלב את כל המרכיבים השונים בפעולה אחת ועל ידי כך נקבל את כל האלמנטים הנחוצים לנו מהפעילות הגופנית אשר תוביל אותנו להישגים והמטרות אשר שמנו לפנינו.
אימון מסוג זה יגזול הרבה פחות זמן מהמתאמן ויכלול את מרבית מרכיבי הכושר. הוא ישלב בחכמה את כל האלמנטים הנחוצים לנו בכדי לשמור על היציבה הנכונה, הגמישות, הקואורדינציה ויפתח את המורכבות התנועתית החסרה כל כך באימונים של מפתחי הגוף הקלאסים.
סוגי הספורט הפופולרים אשר ניתן למצוא בהם את מרבית מרכיבי הכושר הם: קפוארה, ברייקדאנס, קונג פו. כמובן שישנם עוד הרבה דוגמאות ואלו יהיו סוגי ספורט שבדרך כלל ישלבו בתוכם אלמנטים של גמישות, כח, קואורדינציה, שיווי משקל ומורכבות תנועתית.
איך נראה אימון אינטגרטיבי?
האימון צריך להתחיל בחימום והנעת כל מפרקי הגוף, בייחוד עמוד השדרה ואזורים אשר זוכים לפחות תנועה בגלל אורח החיים המודרני. בתוך החימום יש צורך לשלב תרגילי קואורדינציה, לתרגילים אלו, יש יתרונות רבים אך היתרון הבולט ביותר הוא: שימור המערכת העצבים ויצירה של קשרים נירולוגיים חדשים בתוך המוח. כל זאת על ידי יצירה של תבניות תנועה חדשות אותם לומד הגוף תוך כדי ביצוע התרגילים. אפשר ורצוי להוסיף שאימון אינטגרטיבי עוזר לשמר את הגמישות המחשבתית ואת היכולת ההסתגלותית של המוח האנושי. שלא כמו אצל מפתחי הגוף, האימון האינטגרטיבי יפתח לא רק את השרירים אלא גם את הראש ועל ידי כך, המתאמן יוכל לשמור על גוף בריא ואלסטי בעל טווחי תעונה מלאים אשר ישפרו את חייו.
מכשירי כח HOIST
ספת כושר מתכווננת מקצועית HOIST HF-5165
מכשירי כח HOIST
מכשיר האק סקוואט מקצועי HOIST HF-4357 LEG PRESS HACK COMBO
Concept 2
מכשיר חתירה אוויר מקצועי CONCEPT 2 MODEL D
חזר למלאי
קרוס אובר פינתי מקצועי 8002 B-CORE PRO PRISMA
אופני כושר
אופני כושר ביתיים מגנטיים B-CORE 9500R