האם כושר גופני יכול לעכב או להקטין סיכויים לאלצהיימר ולדמנציה?

כושר גופני ותפקודי מוח – הליכון ואופני כושר עושים הבדל חיובי

מחלות דמנציה, ובהן אלצהיימר, מפחידות לא רק בגלל הסבל והקושי הנורא שהן מביאות, אלא גם כי המדע אינו מצליח לפענח ולהבין את הביוכימיה והמנגנון מאחוריהן, כדי למצוא להן תרופה. עם זאת, מחקרים חדשים מצביעים שאפשר לדחות, לעכב או אף להקטין את הסיכויים לסבול מדמנציה – והתשובה טמונה בכושר הגופני שלכם בגיל המעבר. 

לכושר גופני יש השפעה אדירה ורחבה מכפי שאנו מבינים על חיינו: האימון על הליכון, אופני כושר, בבריכה או במסלול הריצה משפיע כידוע על בריאות הגוף, אך גם על הנפש, על האנרגיה שלנו, על מצב הרוח, על היצירתיות שלנו, וגם – כפי שמעידים מחקרים חדשים – על הזיכרון והיכולות הקוגניטיביות שלנו.

מהי דמנציה?

לפני שנשלח אתכם לרוץ על הליכון, להתאמן על מכשיר קרוס אובר או לדווש במרץ באופני כושר, נסביר מהי בדיוק דמנציה (ובעברית, שטיון).

דמנציה הנה פגיעה הדרגתית ומשמעותית בתפקוד המנטלי והקוגניטיבי – ירידה וקושי בהליכי קשב, הבנה, זיכרון וכו', עד להשפעה מכרעת ועצובה על כלל רמת תפקוד החולה. זהו שם כולל לכמה מחלות ניווניות שכאלו, כשהמפורסמת והנפוצה ביותר מביניהן היא אלצהיימר. לאלצהיימר ולדמנציה אין מרפא, ואין דרך למנוע אותן לחלוטין. אך כן אפשר להאט את הפגיעה בתפקוד, וכך לדחות את ביטוייה של המחלה, ולשפר את תסמיניה, ואחת הדרכים לכך היא באמצעות כושר גופני ואורח חיים בריא ומאוזן.

ההליכון עושה את ההבדל

מספר מחקרים שסקרו קבוצות מבחן לאורך שנים ארוכות הדגימו את הקשר בין כושר גופני טוב להפחתת סיכון/תסמינים לדמנציה. למשל, מחקר של אוניברסיטת מינסוטה מ-2014 סקר יותר מ-2,700 נבדקים, שנבדקה רמת הכושר שלהם על הליכון בשיפוע ובמהירות הולכים וגדלים עד שהגיעו לקוצר נשימה או ביקשו להפסיק – הם נבדקו הן בגיל 25, והן שנים רבות אחר כך, בגילאי המעבר. ככל שאותו אדם שרד באימון על הליכון זמן רב יותר, כך השתפרו מבחניו הקוגניטיביים.

מחקר של אוניברסיטת וויסקונסין בחן מעל 300 נבחנים מגיל 45 ומעלה, שלהם היסטוריה משפחתית של אלצהיימר, לאורך שנים. גם כאן, סריקות המוח ויתר הבדיקות העלו כי הירידה הקוגניטיבית והסממנים הביולוגיים הקשורים לדמנציה מועטים באופן ניכר אצל נבחנים שמתאמנים בפעילות מתונה 5 פעמים בשבוע, כשכל אימון הינו לפחות 30 דקות.

במחקר שוודי שעקב אחר נשים ברמות כושר שונות במשך למעלה מ-40 שנה, התגלה כי בקרב אלו שהיו בעלות כושר גופני מעולה היה סיכוי נמוך ביותר מ-80 אחוז לסבול מדמנציה בהשוואה לאלו בכושר גופני ממוצע או נמוך.

מהו האימון האפקטיבי ביותר נגד דמנציה?

זוהי שאלה חשובה, שעדיין נמצאת במחקר גם כיום. מחקר של אוניברסיטת מקמאסטר בקנדה שפורסם לאחרונה, ניסה לענות על כך בעזרת 64 נבחנים בני שישים ומעלה. קבוצה אחת התאמנה על הליכון בהליכה מתונה 3 פעמים בשבוע, כ-50 דקות בכל פעם. קבוצה אחרת התאמנה גם היא על הליכון, אולם בשיטה דמויית HIIT – אינטרוולים בעצימות גבוהה. כלומר, 4 דקות של ריצה בשיפוע מוגבר להעלאת קצב הלב, ואז 3 דקות של הליכה קלה, וחוזר חלילה.

לאחר 12 שבועות, עברו הנבדקים בשנית את אותם מבחנים קוגניטיביים שעשו בתחילת המחקר, ואכן המתאמנים בעצימות גבוהה יותר היו אלו שאצלם ניכר השיפור הרב והמכריע – הן בכושר הגופני, והן ביכולת הקוגניטיבית, הקשורים יחד.

מחלות הדמנציה הן מחלות נוראיות, הגוזלות את כבודו, אישיותו ותפקודו של האדם, ושלמרבה הצער המדע והרפואה אינם יודעים עדיין מספיק אודותיהן, כיצד הן פועלות ואיך למנוע או לרפא אותן. אולם עוד ועוד מחקרים מתחילים לחשוף את היכולת של אימון קבוע, פעילות גופנית נמרצת וכושר גופני טוב לדחות את התסמינים ולשפר את איכות החיים הקוגניטיבית, כמו גם הפיזיולוגית. כל אלו הן סיבות מצוינות לצאת ולהתאמן, למען עתידנו ובריאותנו בשנות חיינו המאוחרות.

להלן מספר דגמי אופניים שיכולים להתאים למעוניינים בציוד כושר מותאם לצרכים רפואיים ושיקומיים:

להלן מספר דגמי הליכונים שיכולים להתאים למעוניינים בציוד כושר מותאם לצרכים רפואיים ושיקומיים:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

0733752527