הדרך לאימון נכון עם אופני כושר: שגיאות נפוצות ואיך להתאמן נכון יותר
לא מספיק רק להתיישב על אופני הכושר ולדווש כדי להתחיל לחזק שרירים ולהעלים קלוריות – מהבחירה בסוג אופני הכושר הנכון, דרך צורת הישיבה וכלה בהתאמת העומס והאימון, הנה כמה מהשגיאות הנפוצות ברכיבה על אופני כושר, ואיך לבצע אימון נכון ואפקטיבי יותר.
אופני כושר, לצד הליכונים, הם ממכשירי הכושר הפופולריים ביותר, ובמיוחד לרכישה לבית, או בהקמת חדר כושר בבניין. והרי מה קל יותר מלהניח אותם מול מסך הטלוויזיה, או להתיישב עם אוזניות של המוזיקה או הפודקאסט האהובים עליכם, ולהתחיל באימון גופני ללא דיחוי? אבל מסתבר שגם כאן יש נכון ולא נכון, וזה הזמן לדעת כיצד לשפר את האימון שלכם.
אופני כושר או אופני ספינינג?
תתפלאו, שני אלו אינם אותו הדבר, ולכן אם המטרה שלכם היא אימון דמוי ספינינג, בעצימות גבוהה, רכשו מלכתחילה אופני ספינינג ייעודיים ולא אופני כושר סטנדרטיים. מה ההבדל? ספינינג הינו אימון מהיר יותר, שגם מדמה אופני מרוץ ברכיבה על אופניים רגילים בשטח. אופני כושר הם כבדים ומאסיביים יותר, ומיועדים לישיבה סטטית. באופני ספינינג כדי לדמות רכיבה בשטח יש גלגל תנופה במשקלים משתנים, הם צרים וקלים יותר, ומעוצבים לרכיבה עם רכינה קדימה (בישיבה או בעמידה).
מאיפה מתחילים? מכוונון והתאמה
בדיוק כמו מושב הנהג ברכב, גם באימון עם אופני כושר מתחילים מכיוון המושב למידותיכם. זו אינה רק שאלה של נוחות, אלא גם של בריאות: כשהגובה של המושב אינו מותאם לכם, אינכם מתאמנים נכון ואתם עלולים לסבול מכאבים, מעומס יתר ומפציעות. אתם צריכים לשבת בגובה שבו כשאתם מסובבים את הפדל למטה הברך כמעט ישרה, עם כפיפה קטנטונת.
ואגב, הגב
טעות מאוד נפוצה ברכיבה על אופני כושר היא להישען קדימה יותר מדי, מה שיכול ליצור כאבים ובעיות אורתופדיות בגב ובצוואר. אינכם צריכים לשבת בגב ישר לגמרי ב-90 מעלות, אך שימו לב שאינכם מכופפים ומעגלים אותו, רק מטים אותו מעט קדימה.
אופני כושר בלי משענת גב
אופני כושר עם משענת גב
אופני אוויר
מספקים אפשרויות אימון מגוונות: אופני אוויר עם ידיות הפעלה – לאימוני קרוס פיט לסטודיו ולבית. קיימים גם בדגמים בעלי משענת גב – והם, למעשה, אופני משענת אוויר אלקטרו מגנטיים. ככל שהמתאמן מדווש מהר יותר, גדלה ההתנגדות וגדלה זרימת האוויר.
בחרו ברמת אימון מתאימה
שתי שגיאות נפוצות ושונות לגמרי: לרכוש אופני כושר בהתלהבות ולהסתער עליהם באימונים אינטנסיביים מדי, בעומס יתר ובזמן רכיבה ממושך מדי – מה שגורם לעייפות ולתשישות, יכול לגרום לפגיעות, ובעיקר יקשה עליכם להתמיד באימונים לאורך זמן. לחילופין, השגיאה השנייה היא לבחור באימון קל מדי, ולפספס את כל המטרה של העלאת קצב הלב לשיפור מערכת הלב-ריאה. במיוחד אם בוחרים לרכוש אופני כושר עם משענת, קל להתמכר לנוחות ולבחור בדיווש אטי יחסית, ללא התנשפות ומאמץ מספק.
התמקדו בדיווש וגוונו את האימון
אם רק התחלתם להתאמן עם אופני כושר, נסו להימנע מהנטייה המתבקשת להתמקד במשהו אחר תוך כדי, כמו מוזיקה או מסך הטלוויזיה. נכון, הסחות דעת אלו הופכות את הרכיבה לנעימה יותר, אבל כשהמטרה היא לשפר את הכושר, את פעילות הלב-ריאה וכו' ואתם רק בהתחלה, כדאי לשים לב מה אתם עושים.
שגיאה שנוטה לחזור על עצמה אצל מתחילים היא לא להתמקד במאמץ ולתת לאופניים – או יותר נכון לכוח המשיכה – לעשות חלק מהעבודה עבורם. בעצם, לתת לפדל הכבד למשוך אתכם למטה. זאת בנוסף לחוסר תשומת הלב לרמת האימון כפי שהזכרנו קודם, לנשימה נכונה, לשינויים נחוצים בקצב וכו'. אל תרכבו תמיד באותו קצב מונוטוני, אלא נסו לגוון כדי לשמור על עניין ולהעצים את האימון.
בעיות מקדימות?
אם יש לכם בעיות פיזיות מסוימות כגון פגיעה בברכיים, תקופת שיקום ממחלה/ניתוח, בעיות גב וכו', או אם אתם בגיל הזהב או בעלי משקל יתר רב, מומלץ קודם כל להתייעץ עם רופא האם אופני כושר הם הבחירה הנכונה עבורכם, ואם כדאי אולי לבחור באופני כושר המותאמים למצבכם – למשל אופני כושר שיקומיים או אפילו אופני שולחן.
מכשירי כח HOIST
ספת כושר מתכווננת מקצועית HOIST HF-5165
מכשירי כח HOIST
מכשיר האק סקוואט מקצועי HOIST HF-4357 LEG PRESS HACK COMBO
Concept 2
מכשיר חתירה אוויר מקצועי CONCEPT 2 MODEL D
חזר למלאי
קרוס אובר פינתי מקצועי 8002 B-CORE PRO PRISMA
אופני כושר
אופני כושר ביתיים מגנטיים B-CORE 9500R